Blogger Widgets
»

Do You Love Me?

Tuesday, November 29, 2011

Khetuk Khetuk Macaron

Pang Pang Pang.. 
*Bunyi ketuk kuali
Hey hey you uolsss..
Bersama lagi kita pada hari ini dalaaaaaaaaammm~~
Kheeetok Kheeetok Ramadhaann~


Haaa..Tu diaa..Tu diaa..
Akak Sheila Rusly kita yang hot gitu kheennn??
Satu famili shaye suka sangat nengok rancangan nie waktu bulan2 ramadhan sebab mulut dia yang pot pet pot pet wat satu fam tergelak gelak..
Hihihi..
Luv you la kak Sheila! ^^

Tapi harinie shaye bukan nak buat cerita pasal Kheetuk Kheetuk Ramadhan sebab kang kalo shaye dah tukar jadi pengacara rancangan tu..
Kesian pulak Kak Sheila nanti dah xde mende nak di ketuk ye dak??

Hari nie shaye nak buat rancangan shaye sendiri iaitu..
Khetuk Khetuk Macaron..
Wah gitu!! ^^

Bersempena dengan cuti semester yang tak berapa nak panjang,just dalam dua bulan gitu..
Shaye pun mula lah gatal gatal tangan nak pegang pegang mixer kat dapur tu..
So harinie shaye akan bagi resipi bagaimana cara nak buat Macaron French!
Kak Joyah jual pisang pun xpenah try resepi nie tau..
Superb gitu!!


Hihihi.. Cumil..

So...
Resepi tuk percubaan shaye tulis sikit je la yerk..
Kalo korang dah terror buat..
Bolehlah doublekan kuantiti gram resipi nie yee..

Bahagian A: Untuk buat base macaron..
2 putih telur (selepas diasingkan sila simpan didalam peti sejuk selama 24 jam)
150 gram gula aising 
80 gram serbuk kacang badam (sila blander kacang badam anda)
20 gram gula biasa (alaa..gula yang tuk buat kopi tu..)
Kita perlukan dua mangkuk okee.. Steel bowl lebih better..

Untuk mangkuk A..
i. Masukkan gula aising + serbuk kacang badam dalam mangkuk..
 *sila ayak ye macik macik akak akak.. Sebab kang ada yang benjol benjol kat muka macaron dah xcomel dah..

Untuk mangkuk B:
i. Masukkan putih telur dah mixer sampai berbuih..Kemudian masukkan gula biasa secara siiikiiiitt siikiit..
Tamo banyak banyak! Then mixer sampai pluffy! Macam buih syampoo ^^
ii. Kemudian masukkan adunan dari mangkuk A ke dalam mangkuk B..
Tapi jangan adun pakai mixer tau! Adun pakai spatula!
Haaa..lebih kurang macam nie la spatula shaye kat rumah..
Shaye pun baru tau yang nama makhluk nie adalah spatula..
Sebab kalo kat rumah shaye panggil benda nie as penyepuk lalat!
Hihihihihi..
Adun pakai spatula nie sampai sebati yee..

iii. Kemudian masukkan la pewarna yang macik macik akak akak suka..
Kalo shaye, shaye masukkan 15 titik..Adun lembut lembut pakai spatula tu k..
 Berapa kalo nak titik tu ikut suka la nak terang ke nak malap ke..
Bil elektrik masing masing bayar ye dak??
*oke xde kaitan dengan elektrik punn..
Hihihihi..

Haaa..
iv. Kemudian masukkan dalam beg pastry..
v. Dah tu... Kita buat macam nie..


Bulat bulat..Hihihi..Yang terbonjol bonjol tu xyah risau ye..
Nanti bonjolan tu pandai turun sendiri..
Kalo rasa rasa tak penyabooo orang nye..Boleh la ketuk ketuk sket meja korang tu..
Barulah khetuk khetuk macaronnn..
Hihii..

vi. Lepas buat bulatan bulatan nie,biarkan dalam 10 minit macam tu..
vii. Masukkan dalam oven pada kadar 300°F (150°C) selama 14 minit.. 
Or korang tengok tengok jenguk jenguk la oven tu ye terutama masa yang 12 tu ye..
Picit picit rasa rasa dah masak tu masak la tu..
Then bila dah masak keluarkan dari oven and biarkan macaron tu sejuk..


Bahagian B: Strawberry ButterCream 
Kita perlukan..
1/2 butter
10z gula aising
Jem Strawberry
Garam

i. Kita mixer butter hingga kekuningan..
ii. Masukkan jem strawberry..
*Okey yang berapa amaun jem yang diperlukan tu shaye xberapa nak sure..
Just masukkan mengikut sesedap rasa k..
Sebabnye sepatutnya kita gunakan buah strawberry yang dicincang..
So memandangkan kita bukan kat obersi kita guna jem je la ye..
iii. Masukkan gula..
iv. Masukkan garam sesedap rasa..
*Garam jangan yang ketul ketul tu tau..
Yang halus halus tu k!

Bila dah siap cream nie..
Sila masukkan dalam peti sejuk..
After beberapa jam,tempek kat macaron n ngaappp!!

Selamat Mencuba! ^^

No comments :

Post a Comment