Blogger Widgets
»

Do You Love Me?

Sunday, May 6, 2012

PTPTN

Hai pembaca blog!
Salam maghrib dari Sabah..
Utusan cinta dari hati ke hati kepada kekasih yang berada di tanah melayu :)

Harinie nak cerita pasal PTPTN.
Aku bukan famous blogger or budak facebook yang famous!
LOL
Tapi aku ada blog untuk aku share benda-benda yang aku rasa aku nak share as 
anak perempuan,student,kekasih,tunang,bakal isteri,bakal bidadari syurga..
Oke stop it da melalut da!!
AS A STUDENT UNTUK ENTRY PTPTN NIE!

Apa itu PTPTN??
PTPTN adalah perbadanan tabung pendidikan tinggi nasional!Memberikan pinjaman aka bantuan kepada para pelajar yang memerlukan.

Sometimes PTPTN nie xkisah pun memberikan pinjaman kepada student yang
 kaya-kaya..
As long as yang meminjam tu membayar balik..
Aku cakap macam nie pun sebab adalah sorang kawan nie,agak senang but still pinjam PTPTN :) 

Ko ingat sesenang ke bapak nak bagi duit gi beli DSLR?
Tukar henpon tiap semester..
Gi bayar umah sewa ko,duduk berempat ngan member bayo sampai RM 1000?
Minyak kereta sapa bayar??
Da tu beli lagi kasut vincci,baju zara,tudung hijabista..
Haaa..See..PTPTN jugak khen..
KuiKuiKui..

Actually aku just xfaham apa yang demonstrasikan pasal PTPTN baru-baru ni..
Ada sesiapa yang faham?
Dorang nak PTPTN nie or bunga PTPTN tu yang dihapuskan?

Korang boleh tak think logik sket???
Kalo korang wat demonstrasi tu supaya kerajaan lupuskan PTPTN tu,
sapa nak tanggung pendidikan mereka yang memerlukan?
Bapak kau?Mak kau?
Tapi kalo korang nak kerajaan tu hapuskan bunga tuk pinjaman,aku boleh terima..
Tapi bukan pinjaman tu semua-semua ko nak batal!!!
Kalo macam tu sampai bila Malaysia nak maju?

Lagi satu,PTPTN xpaksa ko gi pinjam pun duit dorang kan?
Pilihan kot!
Da tu,sape suruh ko dulu xbelajar elok-elok??
Kalo SPM ko dapat straight A's!
Dapat TAJAAN oke?
Nie result ntah ke mana, dapat masuk kolej yang yurannya ntah berapa beribu raban,
pinjam PTPTN da tu nak kecoh?!
Lek arr bro..

Dosa sendiri buat sendiri tanggung kan?
Hutang sendiri pakai sendiri bayar la?
Jangan la bising-bising k?

Peace :)

I am proud to be Malaysian,negara yang banyak membantu rakyat dari segi pendidikan and segalanya :)
Aku penah hidup and belajar di negara orang..
Susah!Kesian tau tak!Fasiliti semua tak cukup..
Pakaian sekolah entah apa-apa..
Untungla nakkk,yang kita nie bukan orang Afrika or India :)


2 comments :

  1. yup..setuju sangat..kalo nk mintak batalkan bunga tuh, logik lah jgk kan..pinjam 10k, byr 10k, xperlu byr berbelas2 k sbb bunga..xphm dengan pemikiran dorang..

    ReplyDelete
  2. ha tau xpe.. so xde la beban sgt student nk fkir byr balik bunga nie..tapi nie kalo bunga semakin berbunga memang mbebankan student la..Just yang i xfaham dorang wat demonstrasi untuk apa?? :)

    ReplyDelete